Szakcikkek, hírek

Tehetsz a bárányok elhullása ellen!

2022.11.18 10:14
Kovács-Igric Dominika
Tehetsz a bárányok elhullása ellen!

Következő cikkünkkel abban segítünk, hogy mivel védheted meg a legszebb bárányokat egy alattomos és nagy károkat okozó kórokozótól!

Az idei ellési szezon több szempontból kritikus. Akkora aszály volt, hogy több gazdaságban is észlelték, hogy az anyák a kritikus hónapokban – az űzetési időszakban – nem mutatták az ivarzás jeleit és nem is vemhesültek. Ez a jelenség megfigyelhető több juh- és kecske fajta esetében, amikor olyan időjárási anomáliák fordulnak elő, amelyek hatására ez a "védekező mechanizmus" jelentkezik. 

Soha nem látott aszály sújtotta az ország egész területét. Az ebből adódó takarmányhiány mellett csak "hab volt a tortán" az extrém-magas input- és vetőmag árak alakulása.

Ilyen körülmények mellett az ellések és a báránynevelés során a korábbinál is szigorúbban kell venni az állategészségügyi fegyelmet és a precíz telepi protokoll betartását a betegségek megelőzése- és a báránykori elhullás minimalizálása érdekében. Ugyanis minden egyes leadott bárány többet jelent a bevételnél: idén a lét  a tét és lehet, hogy a megmentett bárányokból befolyt bevétel segít pozitívra fordítani a "mérleg nyelvét". 

Olyan kórokozókat választottunk cikktémának, amelyek gyakoriak és nagy gazdasági kárt képesek okozni látványosabb előjel nélkül.  

Most a Clostridium baktériumokra és az Enterotoxémia betegségre összpontosítunk, hátha segíthetünk vele gazdálkodó társainknak.

Az általunk alkalmazott és bevált szer a Covexin 10 vakcina, amely juhok és szarvasmarhák aktív immunizálására szolgál a Clostridium perfringens A, Cl. perfringens B, Cl. perfringens C, Cl. perfringens D, Clostridium chauvoei, Clostridium novyi B, Clostridium septicum, Clostridium sordellii és Clostridium haemolyticum okozta megbetegedések, valamint a Clostridium tetani okozta tetanusz ellen.

A vakcinázást ezzel a készítménnyel a bárányoknál 2 hetes kortól lehet elvégezni.

Milyen súlyos veszteséget okozó betegségek ellen véd ez a vakcina?

Az Enterotoxémiát emeljük ki – hiszen ez a jó kondíciójú és egészségesnek tűnő kecskegidák és bárányok között villámgyorsan, hatalmas károkat okozó kórokozó.

Dr. Radnai István állatorvostól idézzük a következő bekezdéseket:

"A betegséget egy baktérium okozza, amely az emésztési zavarok során toxint, vagyis mérget termel és akár néhány óra alatt elpusztítja sokszor valóban legjobb kondícióban lévő, főként fiatal állatokat. A betegség - bár baktériumok okozzák - egyik állatról a másikra nem terjed át. A betegség ellen megfelelő vakcinás oltással is lehet védekezni."

"Már BENNETS 8 évtizeddel ezelőtt megállapította Ausztráliában, hogy a Clostridium perfringens nevű baktérium elsősorban a hízóba fogott bárányok között súlyos, többnyire halálos lefolyású toxémiát (vérmérgezést) képes előidézni. Azóta világszerte megállapították a betegséget, és első ízben 1954-ben hazánkban szintén beszámoltak a több gazdaságban is komoly veszteséget okozó kórról."

"A betegségeket a bélben a normál flórát valamilyen hajlamosító tényező miatt túlszaporodó clostridiumok által termelt toxinok okozzák." - Ilyenek lehetnek pl. a bárányok hízótápra való átállítása vagy bármely más takarmányváltás körüli stresszhelyzet."

"A juhok enterotoxaemiája elsősorban a választott bárányok és a fiatal juhok világszerte előforduló, olykor nagyon jelentős veszteségeket okozó betegsége, mely többnyire hevenyen zajlik és halálos kimenetelű. Kialakulására főként az átmenet nélküli intenzív és rosthiányos takarmányozás hajlamosít. Az istállózott és a legelő állatokban egyaránt előfordul a hajlamosító hatások (tarlólegeltetés, hizlalás stb.) érvényesülése során."

 

Tanulságos példák a betegségre:

"Az egyik gazdaságban a 8-10 hónapos, mindkét nembeli bárányok akkor betegedtek meg, amikor gyenge füves legelőről a gazdag tarlólegelőre kerültek. A másik gazdaságban abraktakarmány-változtatás után betegedtek meg és hullottak el a 6-8 hónapos bárányok. Mivel a legelők szomszédságában lévő területeken vegyszerezés történt, már mérgezésre is gondoltak. A tünetek mindkét esetben hirtelen jelentkeztek. A kihajtáskor még egészségesnek látszó bárányok a nyájtól hamarosan lemaradtak, imbolyogva jártak, olykor kényszermozgásokat is végeztek, és csakhamar a lábak erőtlenedése folytán oldalukra fekve fejüket hátraszegték, és végtagjaikkal úszómozgásokat végeztek. Gyakran a végtagok görcsös rángatózása is észlelhető volt, egyidejű savós orrfolyással és nyálzással. Sokszor jelentkezett hasmenés. Tág pupilla és szapora szívverés egészítették ki a klinikai képet. A beteg állatokban alacsony (39,5-40,5) vagy közepes (39,5-41,5°C) hőemelkedést mértek. Ezekben az esetekben a betegek legnagyobb része az első tünetek jelentkezésétől számított 6-12 órán belül elhullott. Ritkábban észlelték a betegség lassú lefolyású alakját, amikor az előbbiekben leírt tünetek 3-4 nap alatt fokozatosan fejlődtek ki és vezettek elhullásra. MEGELŐZÉS: A bárányokat a gazdag tarlólegelőről füves legelőre hajtották vissza, a másik esetben pedig a fehérjedús abraktakarmányt megvonták. Ami a veszteségeket illet, az egyik gazdaság juhászatban a Clostridium perfringens C típusa által okozott eneterotoxaemia a 3500 egyedes anyajuh-állományból 7 hónap alatt 267 állat elhullását okozta."

 

MEGOLDÁS A MEGELŐZÉS - mielőtt baj lenne:

Javasoljuk, hogy az ellések beindulása előtt, de később sem késő még a kezelő állatorvossal feliratni a Covexin vakcinát, amellyel 2 hetes kortól az összes bárányt beolthatjuk.

Ajánljuk figyelmébe a következő saját gyártású videónkat:

https://youtu.be/W7hXSMn92Yw

 

Ez esetben a bárányok passzív immunizálását végezzük Covexin 10 vakcinával - subcutan (bőr alá).

Videónkban a SIMCRO DATAMARS / 2ml- es tömegoltó használata látható. Megvásárolható itt: Tömegoltó fecskendő 2 ml - Simcro Datamars - farmerstarter.h

Webáruház készítés
Paylike